.::Main Contents::.

...
 • PERSAHABATAN =)

  Assalamu'alaikum..

  10 KUNCI PERSAHABATAN YANG BAIK

  1) Pilih orang yang mempunyai minat yang sama seperti anda supaya anda mempunyai persamaan, tetapi jangan mengetepikan orang yang langsung tidak mempunyai persamaan dengan anda, bersikap terbuka baik untuk anda.
  2) Ingatlah pada satu pedoman penting iaitu berlaku baik pada orang lain sebagaimana anda suka diperlakukan. Sekiranya anda menghormati orang lain, orang lain juga akan menghormati anda.
  3) Sedarlah bahawa tiada siapa yang sempurna, setiap orang mempunyai sifat-sifat aneh dan kecacatan, dan menerima kecacatan antara satu sama lain adalah kunci persahabatan yang baik.
  4) Hargai pendapat satu sama lain.
  5) Sedarlah bahawa kawan yang rapat sekalipun tidak dapat bersama 24 jam. Bina minat-minat yang lain dan jangan cemburu apabila kawan anda mempunyai minat-minat yang lain juga.
  6) Komunikasi sangat penting, kawan anda tidak dapat membaca fikiran anda. Sekiranya ada sesuatu yang menjejaskan persahabatan anda, khabarkanlah.
  7) Jangan biarkan faktor luaran seperti tekanan (stress) menjejaskan persahabatan anda. Kawn yang baik akan membenarkan anda melepaskan perasaan anda kepada mereka. Tetapi jangan hanya mempergunakan mereka untuk melepaskan perasaan, dan sebagai balasan anda sepatutnya bersedia mendengar luahan perasaan mereka.
  8) Belajar daripada satu sama lain.
  9) Jangan mengata di belakang kawan anda.
  10) Pilih kata-kata anda dengan bijaksana kerana anda tidak boleh menariknya kembali.

  ~ Let's Discover the Beauty of Islam ~
  * INSPIRING DAKWAH, LEADING THE UMMAH *

0 comments:

.::Ahlan Wasahlan::.

.::Ahlan Wasahlan::.

Academic Calendar Sem 1 09/10

Academic Calendar Sem 1 09/10

.:: Organization Chart ::.

.:: Organization Chart ::.

.::MC's Activities::.

.::Followers::.

Lets Join Ma'ruf Club's Yahoo Group

Click to join marufclub_uiam

Click to join marufclub_uiam

Subscribe to marufclub_uiam Yahoo Group
Subscribe to marufclub_uiam